• Rastlinkáreň
  • Kontaktujte nás
    0908 934 680
    Po - Pia: 9:00 - 15:00
  • Môj profil
  • je prázdny
    za 0.00 €
 Akciový tovar
AKCIA-40%

Šalvia lekárska

Šalvia lekárska
Prekrásna a liečivá rastlina, polokrík, ktorý kvitne nádhernými fialovými kvetmi. Prekrásna ozdoba Vašej záhrady, ktorá vynikne nie len ako solitér.
ID produktu
1000226
Bežná cena: 4.99 € / 1ks, Ušetríte: 2.00 € / 1ks (40%)
2.99 €Cena / 1 ks
20.04. 2024
Na daný produkt nie je možné uplatniť: zľava, zľavový kupón, vernostné body

Trvalka, ktorej pôvodný druh rastie v strednej a južnej Európe, odkiaľ zasahuje cez Malú Áziu až na Blízky Východ. Obľubuje slnečné miesta, nížin až pahorkatín. Rastliny sú vysoko medonosné a bohato kvitnú od začiatku leta žiarivými, modrofialovými kvetmi. Ak sa po odkvitnutí zrežú, opätovne zakvitnú. Kvety sa vyznačujú príjemnou vôňou. Je to trvalka, ktorá sa s obľubou pestuje v suchších, slnečných záhonoch. Na pôdu je nenáročná. Obľubuje však dobre priepustné pôdy s vyšším pH. 

Droga šalvie lekárskej obsahuje až 2,5 % silice s obsahom tujónu, cineolu a gáfru, ďalej diterpén salvín, horčiny pikrosalvín a i., triesloviny a vitamíny. V ľudovom liečiteľstve sa používa pri žalúdočným a črevných kataroch, kde tlmí zápalové procesy. Ďalej sa používa proti hnačkám, nadúvaniu a nadmernému nočnému poteniu. Zápar pripravíme z 1 čajovej lyžičky drogy a šálky vriacej vody a necháme ho 8 minút postáť. Pomáha pri zápaloch dýchacích ciest, proti kašlu, pri liečbe tuberkulózy a zastavuje sekréciu mlieka. Silica má aj uvoľňujúci účinok pri kŕčoch. Zvonka sa droga používa ako protizápalové kloktadlo pri zápaloch ústnej dutiny, pri angíne, bolesti zubov a paradentóze. Pridáva sa do kúpeľov a obkladov ako dezinfekčný prostriedok pri kožných chorobách spôsobených hubami. Šalvia lekárska nie je vhodná pre deti, tehotné a dojčiace ženy.

Návod na pestovanie: veľmi nenáročná rastlinka, ktorej vyhovuje slnečná poloha, prípadne aj polotieň. Najlepšie však kvitnú na slnečných stanovištiach. Vhodná je hlinitá až hlinitopiesočnatá pôda, priepustná, mierne zásaditá (vápenatá) alebo neutrálna. Rezom, ktorý sa vykoná tesne po odkvitnutí sa docieli požadovaný tvar a podporí sa bohaté kvitnutie. 

 Špecifikácia
Farba kvetu:fialová
Stanovisko:slnečné
Kvitnutie:máj až október
Výška:60 cm
Odolnosť:-28°C
Veľkosť pri dodaní:min. 20 cm
 
Táto stránka používa súbory cookies, ktoré nám pomáhajú poskytovať služby. Používaním našich služieb vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookies. Viac informácií nájdete tu.