• Rastlinkáreň
  • Kontaktujte nás
    0908 934 680
    Po - Pia: 9:00 - 15:00
  • Môj profil
  • je prázdny
    za 0.00 €
 Akciový tovar

Jiaogulan - päťlistý žeň-šeň

Jiaogulan - päťlistý žeň-šeň
Nazývaná aj ako bylina nesmrteľnosti, či päťlistý žeň-šeň. V južnej Číne sa táto rastlina pije denne ako čaj na získanie sily a energie.
ID produktu
1000063
4.99 €Cena
vypredané
Rastlinku je možné dodať až v nasledujúcej sezóne a teda od apríla 2024

Liečivé účinky päťlistého ženšenu nie sú žiadnou novinkou. V južných horských častiach Číny ho ľudia využívali počas dlhých storočí. Už pred 600 rokmi si táto rastlina v čínskych herbároch vyslúžila pomenovanie bylina mladosti, či nesmrteľnosti. Ľudia verili, že im konzumácia Jiaogulanu zabezpečí zdravie a dlhovekosť. O tom, že na tom bude niečo pravdy, svedčia aj štatistiky. Pri sčítaní obyvateľstva v Číne sa zistilo, že najviac ľudí, ktorí sa dožívajú 100 rokov sa vyskytuje práve v oblastiach, kde sa pravidelne užíva čaj z tohto ženšenu. V týchto oblastiach žije tiež dokázaný nižší počet ľudí s diagnostikovanou rakovinou, než v iných častiach Číny. Práve spomínaná Čína je pôvodným miestom výskytu Jiaogulanu.

Návod na pestovanie: Päťlistý ženšen Jiaogulan zaradzujeme do čeľade tekvicovité. Má plazivý typ rastu a okrem liečivých účinkov nám môže plniť aj dekoračnú funkciu. Je možné ho pestovať voľne na záhrade ale aj v nádobách, z ktorých nám bude krásne prevísať. Ak nechcete, aby vám prevísal, musíte mu poskytnúť pri raste oporu. Môžete ho preto v záhradke situovať k plotu, ktorý mu potrebnú oporu poskytne. Uprednostňuje slnečné stanovištia, prípadne polotieň. Taktiež si vyžaduje pravidelnú zálievku. Jiaogulan je možné vypestovať aj doma v kvetináči, kde dosahuje výšku približne 20-25 centimetrov. I do kvetináča je potrebné umiestniť oporu. V jeseni sa rastlina dostáva do vegetačného pokoja, počas ktorého prezimuje iba v koreňoch. Nemusíte sa preto báť, že vám rastlina uhynula. Ženšen je mrazuvzdorná rastlina, ktorá dokáže znášať veľmi nízke teploty, zvládne dokonca 15 stupňové mrazy. V zimnom období je dôležité obmedziť zálievku a zeminu udržovať mierne vlhkú. Po prezimovaní začnú nové výhonky opäť vyrastať od koreňov.

 Špecifikácia
Stanovisko:slnečné
Výška:60 cm
Odolnosť:-15°C
Veľkosť pri dodaní:10 cm
 
Táto stránka používa súbory cookies, ktoré nám pomáhajú poskytovať služby. Používaním našich služieb vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookies. Viac informácií nájdete tu.